Solidnie wykonana termoizolacja domu za pomocą styropianu w dużej mierze zależy od jakości zastosowanego materiału. Aby miał on odpowiednie właściwości tj. zadeklarowaną stabilność wymiarów i kształtu powinien być odpowiednio sezonowany. Dzięki temu po zamontowaniu na ścianach zewnętrznych, czy w podłogach będzie odpowiednio się układał. Utworzy szczelną barierę pozbawioną punktów utraty ciepła, czyli tzw. mostków termicznych. Sezonowanie styropianu to jeden z etapów w fazie jego produkcji. Na czym dokładnie polega, ile powinien trwać i dlaczego jest takie ważne? O tym opowiemy na łamach dzisiejszego wpisu.
Ile trwa i jak przebiega sezonowanie styropianu?
Styropian sezonuje się jeszcze podczas etapu produkcji. W zależności od zastosowanych przez producenta technik sezonować można spieniony granulat (drobinki polistyrenu) lub gotowe formy blokowe. Cały proces może przebiegać od kilku dni do kilku tygodni. Wszystko zależy od rodzaju płyt, a w szczególności ich gęstości.
Cząstki spienionego polistyrenu po wstępnym podgrzaniu w celu zwiększenia ich objętości (ekspandowaniu) i schłodzeniu umieszczane są w napowietrzających silosach. Tam na skutek dyfuzji do wnętrza granulek (gdzie w wyniku poprzedniego etapu wytworzyło się podciśnienie) wtłaczane jest powietrze. W ten sposób z czasem i stopniowo styropian zyskuje m.in. pożądaną izolacyjność termiczną i ma ustabilizowane wymiary i kształt.
Odpowiednie sezonowanie styropianu stabilizuje jego parametry
Właściwie przeprowadzony etap sezonowania styropianu wpływa korzystnie na zachowanie jego parametrów termoizolacyjnych. Standardowo każdy z oferowanych na rynku styropian ma przygotowaną przez producenta deklarację właściwości użytkowych. Tutaj kluczową rolę odgrywa wskaźnik stabilności wymiarowej. Określa się go procentowo za pomocą dwóch parametrów: DS(N), czyli w stałych normalnych warunkach laboratoryjnych oraz w warunkach o określonej temperaturze i wilgotności DS(70,-). Zakres wynosi od 1 do 10, a im mniej, tym lepiej, czyli odchylenia wymiarowe będą mniejsze.
Właściwie przeprowadzony etap sezonowania styropianu wpływa korzystnie na zachowanie jego parametrów termoizolacyjnych. Standardowo każdy z oferowanych na rynku styropian ma przygotowaną przez producenta deklarację właściwości użytkowych. Tutaj kluczową rolę odgrywa wskaźnik stabilności wymiarowej. Określa się go procentowo za pomocą dwóch parametrów: DS(N), czyli w stałych normalnych warunkach laboratoryjnych oraz w warunkach o określonej temperaturze i wilgotności DS(70,-). Zakres wynosi od 1 do 10, a im mniej, tym lepiej, czyli odchylenia wymiarowe będą mniejsze.
Czasami, aby uzyskać jak najbardziej zadowalające rezultaty stabilności wymiarowej styropianu, stosuje się wydłużone sezonowanie. Jeśli odbywa się ono w warunkach laboratoryjnych (temp. 23°C, wilgotność ok. 50%), styropian stabilizuje się w czasie około 2 miesięcy. Płyty powinno się chronić przed działaniem promieni UV, które mogą spowodować żółknięcie materiału. Przy długotrwałym kontakcie wyrobu ze słońcem na powierzchni może wytworzyć się zwietrzały, luźny osad. Wtedy należy go usunąć i odpylić styropian.